Despre contraceptie

No votes yet

Contracepţia...cu toţii am auzit de ea şi avem o părere. Deja nu se mai pune problema legalităţii metodelor contraceptive, aşa că vă propun să vedem care sunt implicaţiile morale ale acestora.

Biserica Catolică se conduce după dictonul magister dixit, aşa că aici lucrurile sunt foarte clare. Papa Paul al VI-lea, prin enciclica sa Humanae Vitae, interzice acţiunile care îşi propun ca scop sau mijloc să împiedice procrearea, permiţându-se totuşi, în anumite circumstanţe, recurgerea la perioadele infertile.

În Biserica Ortodoxă lucrurile sunt puţin mai complicate, pentru că singura autoritate în privinţa dogmelor sunt Sinoadele Ecumenice, dar nici măcar ultimul (anul 787) nu atinge problema noastră. Din acest motiv părerile teologilor în privinţa contracepţiei nu sunt întotdeauna unanime sau obligatorii pentru întreaga Biserică.

Singura referire din Biblie la ceva cât de cât apropiat de contracepţie e cazul lui Onan (Geneza 38), dar păcatul lui se referă mai ales la refuzul de a împlini legea leviratului.

Totuşi, care este scopul căsătoriei? Tradiţia ortodoxă pune pe primul plan creşterea în iubire a celor doi şi sprijinul pe care şi-l oferă în scopul atingerii desăvârşirii şi abia apoi ferirea de desfrânare şi naşterea copiilor.

De vreme ce există o perioadă în care femeia nu este fertilă, este foarte probabil ca Dumnezeu să nu fi intenţionat ca fiecare act sexual să aibă ca urmare o sarcină. În acelaşi timp, cuplurilor sterile nu li se interzic relaţiile intime.

Trebuie să înţelegem că Dumnezeu nu anulează libertatea omului şi ne permite să ne folosim de descoperirile ştiinţei. El îi permite omului să ia decizii personale, responsabile, pentru că motivele şi scopurile umane sunt mai importante decât presupusele scopuri ale organelor sexuale.

Dacă o metodă de contracepţie naturală e acceptabilă, nici una artificială nu ar trebui să fie văzută altfel.

Naşterea copiilor trebuie să fie mai mult decât un accident nedorit, care încetează să mai fie un simbol al iubirii reciproce, riscând să devină o povară primită cu ostilitate de părinţi. Nici abstinenţa motivată de teama de a avea copii nu e mai recomandabilă din punct de vedere moral decât contracepţia.

Totuşi, trebuie să facem diferenţă între metodele contraceptive şi avort, pentru că sunt lucruri distincte: avortul înseamnă ucidere, iar Biserica nu poate fi de acord cu asta.

Trackback URL for this post:

http://www.psihoterapie.net/trackback/5137

Conceptii despre contraceptie

Conceptia exprimata in acest articol mi se pare echilibrata si de bun simt. Felicitari.

Eu personal nu pot sa nu admir acei oameni rari, alesi care cresc multi copii, si ii cresc frumos si curat, pe deasupra mai si infiaza altii lipsiti de noroc. Dupa parerea mea acesta ar fi modul ideal de viata si de traire crestina.

Dar inainte de toate fiecare trebuie sa fie preocupat de sufletul sau si apoi de a aduce pe lume alte suflete. Este si cazul meu.

Mi-am amintit ceva din Biblie:

CARTEA INTELEPCIUNII LUI SOLOMON
CAPITOLUL 4
1. Mai bine este sa nu ai copii, dar sa ai bunatate, caci pomenirea bunatatii este nemuritoare; si Dumnezeu o stie si oamenii o cunosc.
2. Cand este de fata, o urmezi si cand s-a dus, iti pare rau dupa ea. Bunatatea poarta vesnica cununa, vesnic biruitoare, iesind fara pata din lupte castigate.
3. Multimea pruncilor la cei nelegiuiti nu este de nici un folos; din mladitele lor spurcate nu se va infige radacina in adanc si nu vor avea temei nezdruncinat.
4. Chiar daca se vor imbraca vremelnic intru ramuri, fiind fara temeinicie, se vor zgudui de vant si se vor dezradacina de puterea vijeliei.
5. Ramurile lor vor fi frante mai inainte de varsta deplina, rodul lor va fi netrebnic, crud la mancare si de nimic bun,
6. Fiindca pruncii nascuti din somnul necurat sunt martori ai nelegiuirii parintilor, cand stai sa-i cercetezi.

re: CARTEA INTELEPCIUNII

3. Multimea pruncilor la cei nelegiuiti nu este de nici un folos; din mladitele lor spurcate nu se va infige radacina in adanc si nu vor avea temei nezdruncinat.
4. Chiar daca se vor imbraca vremelnic intru ramuri, fiind fara temeinicie, se vor zgudui de vant si se vor dezradacina de puterea vijeliei.
5. Ramurile lor vor fi frante mai inainte de varsta deplina, rodul lor va fi netrebnic, crud la mancare si de nimic bun,
6. Fiindca pruncii nascuti din somnul necurat sunt martori ai nelegiuirii parintilor, cand stai sa-i cercetezi.

Poftim? Confused Nu inteleg...

re:re:re

cum faceti voi continut duplicat pe Psihoterapie Net ca sa stricati buna prietenie dintre Psihoterapie Net si Google... Smile

Tz, tz, tz

re: continut duplicat

Imi cer scuze, nu am stiut ca se intampla asta.

Prima si ultima oara cand o fac. Daca este nevoie te rog sa il stergi, nu e bai. Eu nu il mai pot edita caci il stergeam eu.

Multumesc si scuze din nou.

inca un articol frumos adina,

inca un articol frumos adina, sincere felicitari.

re: articol frumos

Mulţumesc pentru încurajare, First.

re: se conduce după dictonul magister dixit

imi place dictonul acesta, intr-o lume chinuita de lipsa de angajament Big Grin

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
Verificarea de mai jos este necesara pentru a preveni spamul. Va multumim
N
h
j
c
Enter the code without spaces and pay attention to upper/lower case.

programari pentru hipnoza si psihoterapie in Bucuresti: tel. 072.321.3.321, 075.321.3.321 sau 021.321.3.321

pentru programari in alte orase decat Bucuresti consultati lista de cabinete de psihologie si psihoterapie